[نمازهایی که آهسته یا بلند خوانده می شوند]
نمازهای آهسته(سِرّی) : رسولُ اللّٰه (صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَآلهِ وَ سَلَّمَ) سوره حَمد وسوره دیگر و ذِکرهای بخشهای مختلف نماز را در تمام رکعت های نمازهای سُنَّت انفرادی و نمازهای جماعت ظهر و عصر را (که در روشنایی کامل روز خوانده می شوند) آهسته (سِرّی)می خواندند به طوری که تقریباً فقط برای خودشان قابل شنیدن می بود و فقط صدای خود را در تکبیرها بلند می نمودند. سایر نمازگزاران نیز نماز را آهسته می خواندند و تابع حرکات ایشان بودند.
نمازهای جَهری:نمازهای جماعتی که رسولُ اللّٰه (صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَآلهِ وَ سَلَّمَ) در دو رکعت اول آنها سوره حَمد و سوره دیگر را با صدای بلند می خواندند.ایشان صدا را در نماز های زیر بلند می نمودند:
در نماز صبح و دو رکعت اول نمازهای مَغرب وعِشاء (که در زمان آنها خورشید در آسمان نمی باشد)، نماز جُمُعه و نمازهای سُنَّتی که به جماعت خوانده می شوند مانند نماز های عیدقربان وعید رمضان ونماز شب های رمضان (تراویح)،نماز خورشیدگرفتگی و ماه گرفتگی،نماز إستسقاء .
رسولُ اللّٰه (صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَآلهِ وَ سَلَّمَ) در نماز های جَهری ابتدا به آرامی دعاهای إِستفتاح و إِستعاذه را
می خواندند سایر نمازگزاران نیز همین کار را انجام میدادند،آنگاه رسولُ اللّٰه (صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَآلهِ وَ سَلَّمَ) سوره حَمد را با صدای بلند و با ترتیل می خواندند،سایر نمازگزاران ساکت بوده و به قرائت ایشان گوش می دادند و بعد از اتمام سوره حَمد همراه با ایشان با صدای بلند آمین می گفتند،آنگاه نمازگزاران فقط سوره حَمد را آهسته و به آرامی می خواندند،سپس رسولُ اللّٰه (صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَآلهِ وَسَلَّمَ) با مقداری مکث به آرامی[ بِسْمِ ٱللّٰهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِیم ] می گفتند وسپس سوره ای دیگر یا چند آیه دیگر را با صدای بلند
می خواندند و سایر نمازگزاران تا تمام شدن قرائت و پایان آن رکعت ساکت می ماندند، و بعد از تَکبیر ایشان به رکوع وسجده می رفتند.در رکعت دوم نیز همین کار را انجام میدادند.
تمامی أذکار و سوره حَمد رکعت های سوم و چهارم نمازهای جهری نیز آهسته خوانده می شوند.
سُنَّت است إمام رعایت حال نمازگزاران را مدنظر قرار دهد اگر جماعت طالب نماز طولانی است آیات بیشتری تلاوت نماید و اگر در صف جماعت، افراد سالخورده و مریض قرار دارد نماز را طولانی ننماید.
اگر إمام در نماز جَهری در حال خواندن قرآن باشد و آیه ای را فراموش نماید مکث نموده و آیه قبل را دوباره می خواند و مکث می نماید تا اگر شخصی در صف آیه را حفظ باشد آیه را با صدای بلند بخواند.
اگر نماز جَهری انفرادی خوانده شود لازم نیست صدا را بلند نمود،مگر اینکه به جماعت تبدیل شود.
سُنَّت است [ بِسْمِ ٱللّٰهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِیم ] سوره حمد را در دو رکعت اول نمازهای جَهری به آرامی تلفظ نمود.